11 Nisan 2012 Çarşamba

EKLER


Küçükken ben ekler pastasını çoğul sanıyodum şöyleki: Pastaneye giderdim. “Bir “ek” verir misiniz” derdim. Pastacı tuhaf tuhaf bakardı. Niye öyle baktığını çok yıllar sonra anladım. Ben bir “ek” diye ısrar edip elimle işaret ettikçe adam da verirdi çaresiz. İstediğimi aldığım için de hiç doğrusunu öğrenemedim , ta ki bir gün bir arkadaşımla pastaneye gidip ben ekler isteyip o dondurma isteyinceye kadar. Sonrası malum arkadaşıma yıllarca dalga geçeceği bir malzeme verdim. O da sürekli güldü, eğlendi, arkadaş ortamlarında bahsetti diğer dostları eğlendirdi sağolsun. Ama ben hala tekil hali “ek” olsa adı mantıklı olabilirdi diye düşürüm.
Aslında bazı kelimeleri kafama göre düzenlediğim ve öyle olduğuna inandığım çok olmuştur. Mesela ortaokulda müzik dersinde öğrenmemiz gereken bir şarkı vardı. Muhtemelen siz de hatırlarsınız. “Ha bu diyar”. Hiç sevmediğim bir türküydü. Sevmememin nedeni anlamıyor olmam da olabilirdi gerçi. Bence şarkının adı“habudi yar” dı. Yani “habudi” kelimesi “yar” kelimesini tamlayan bir sıfattı. Ne biliyim "habudi"nin güzel, sevimli, şirin falan filan gibi bir anlamı olmalıydı. Onun da doğrusunu öğrenmem çok acıklı oldu. Bir arkadaşım hazırlanmış dışarı çıkıyordu. Çok güzeldi söylemeden edemeyecektim. Sonra birden ağzımdan kelimeler dökülüverdi. “Çok habudisin!” O kocaman kırpışan anlamsız gözlerle baktı, ben “habudi” nin ne olduğunu anlatmak için çok çabaladım, en sonunda türküden bahsetmek zorunda kaldım. Arkadaşım ciddi bir kız olduğundan o kadar eğlenmedi durumumla, fakat sakin sakin bilgilendirici bir açıklama yapmıştı hiç unutmam. Yine de "habudi" demek güzel demek bence. Aksini söyleyen beri gelsinJ
Ay bir de “Neşeli ol ki” şarkısı vardı ki ondan da bahsetmeden geçemeyeceğim. Bana göre şarkının adı “Neşeli Olki” idi. Olki’nin bir isim olduğundan emindim de hangi ülkeden geldiğini çözememiştim. Sözleri aşağı yukarı şöyleydi:
Neşeli ol ki genç kalasın
Bu dünyadan da zevk alasın
Küçük Olki çok neşeliydi şarkı da bunu dile getiriyordu da devamında “genç kalasın” diye bitiyordu ya cümle, işte ona pek anlam veremiyordum. Neyse olsundu, pek severek söylüyordum bu şarkıyı. Valla ne yalan söyleyim bunun doğrusunu yetişkin olana kadar hiç öğrenemedim.
Alın işte itiraf ediyorum. Ben bazı kelimeleri farklı algılıyorum. Ama bu bana ne kazandırdı derseniz ona da verecek cevabım var. Kelimelerle oynama yeteneği!. Bazen defekt gibi görünen şeyler avantaja dönüşüyor şu hayatta tıpkı o an için gözümüze çok kötü gibi görünen bir olayın zaman geçtikçe aslında hakkımızda hayırlısı olduğunu farketmemiz gibi. 

14 yorum:

Adsız dedi ki...
Bu yorum bir blog yöneticisi tarafından silindi.
Arzu dedi ki...

Haha Allah da seni güldürsün!! Ama bu konuda tek olmadigini düsünüyorum...Benim de böyle bir yigin anim var en rezili de Istiklal Marsimizla ilgili olan anim.
Cok eglenceli bir yazi olmus :)

Biyolojikanne dedi ki...

Keşke anlatsan da sen de beni güldürsen akşam akşam Arzu:))

Adsız dedi ki...

Kutuphane olmadi en az iki kisi daha kullaniyor daha yaratici bir sey?mesela kelimeler dunyanin her dilinden serpisse duvarina... Bazen bir kelimeyle o kadar kitapta anlatilandan cok sey anlatabilme kabiliyetin var cunku...

Biyolojikanne dedi ki...

Öyle bi şablon yok ki ama,dur değiştireyim:)

Adsız dedi ki...

Harika.Bayildim sayfanin yeni dizaynina.Hep boyle kalsin degistirme.Tam olmus :o)

Adsız dedi ki...

Daha iyisi olamaz sanirim.Bayildim yeni dizaynina sayfanin.10 puan

Aynur dedi ki...

Her yazinda muthis egleniyorum ve her seferinde kendimden birseyler buluyorum.Yani aslinda sadece kendini anlatmiyorsun;)Bu arada "habudi yar" sarkisini benim gibi algilayan biri oley! Zuzayli degilim;)

Biyolojikanne dedi ki...

Gerçekten mi Aynur, hakkaten sende mi öyle algılıyodun? AHahahaha gerçekten dünya üzerinde bir tek ben varım sanıyodum çok rahatladım çok:)

Biyolojikanne dedi ki...

Beğeniler için herkese çok teşekkürler buarada:) Beni ne kadar mutlu ettiğinizi tahmin bile edemezsiniz

Deniz Tanju İşitmez dedi ki...

Ekler ve Olki favorim oldu,çok güldüm...bembeyaz dişlerinle bana anlatırcasına okudum:))) hep yaz yaz yaz::::

gülay dedi ki...

Yıllar yılı "gelin çiçek derelim annemize verelim" adlı güzide şarkıyı "gelin çiçek delelim" anlayan bir insan evladının çocuğu da ekleri çoğul sanması normal değil midir:)Neyse ki tek değilmiş benim bücür.
İşte benim evladımın ekler macerası da burada;)
http://uzaylianne.blogspot.com/2011/01/aristo-mantigi.html

asikız dedi ki...

bu ekler konusunda bir çok kişi sıkıntı yaşamış herhalde:))ben de bir gün küçükken yemiştim bir yerde sonra bu nedir böyle bayıldım dedim..dediler ki "ekler"...AAA dedim bu ne biçim isim yanlış anladım ekler ekler düşünüp durdum bayaa bi..sonradan öğrendim ve çokk severimmm!!bu arada bloğuna bayıldım harika içerikler varrr...devamı beklenirrrr:)

Biyolojikanne dedi ki...

Asikızzz aldığım tepkiler neticesinde herkesin benzer şeyler yaşadığını görüyorum. Yalnız olmamak güzel:)) Buarada beğenmene çok sevindim bende burda seni beklerim:)

Yorum Gönder

 
;