29 Mart 2011 Salı 4 yorum

HERMAFRODİT BEYİN KULLANIM KILAVUZU


Dikkat! Okumakta olduğunuz bu kısa yazı, bir tür kullanım talimatıdır. Kadın ya da erkek düşünce yapısının günümüz şartlarında kaliteli ikili ilişkiler ve sağlam insan ilişkileri kurabilmek için yeterli olmadığına tarafımdam kanaat getirildiğinden, “hermafrodit beyin” tanımı saygıdeğer kıçım tarafından uydurulmuştur. Tüm bunları kendi tecrübelerime dayanarak yazmak isterdim ama pek gerek kalmadı, ben iyi bir gözlemciyim, etrafımda bir sürü hikayeler yaşanıyor. Hem belki siz de benzer düşünceleri kafanızdan geçirmiş ama dillendirememiştiniz şimdiye kadar. Ben sizin için dillendiriyorm işte. Alın okuyun, bakın ilişkileriniz nasıl yoluna giriyor.
Önce “hermafrodit beyin” yani “çift cinsiyetli beyin” nedir tanımına bir bakalım:
Çift cinsiyetli beyin hem kadın hem erkek gibi ne kadın ne erkek gibi bence. Biraz karışık oldu farkındayım. Şöyle açıklayayım öyleyse, bu beyin türü kadın beyni kadar detaycı, oyuncu, dalaverici ve politik kesinlikle değil ama erkek beyni kadar da düz ve sadece mantık çerçevesi içerisine sıkıştırılmış değil. Duygusal zekası yüksek, empati kurabilen ve aynı zamanda çözüm odaklı ve dürüst. Biraz “gay” yani. Heriki düşünce yapısının karışımı, çift cinsiyetli, “hermafrodit” işte.
Konuyu soru ve muhtemel cevapları şeklinde açıklamaya çalışmaya devam edeyim:
Klasik bir kadın sorusu:
“Kilo aldım di mi ya?”
Feminen Beyin: Yok beee, hem ne o öyle çok zayıf yakışmaz sana. (Bu cevap genelde kız arkadaşlardan gelir, kadın tatminsiz kalır ama gururu okşanmıştır. Yine de biraz daha dürüst bir cevabı tercih edebilir durumuna göre)
Maskülen Beyin: Kesinlikle evet demek ister ama geçmiş olaylardan edindiği tecrübeyle “yok bence diil” deyip kestirip atar. (Kadın yine tatminsiz kalır, konuşma genelde kavgayla sonuçlanır çünkü erkeğin kestirip atmasını “evet” olarak değerlendirir ve bu durum onu üzdüğünden aklınca faturasını kesmek ister. Asıl aklından geçen korkularıdır, erkek onun şişmanladığını düşünüyordur, bu da başka bir kadına tercih edilmek anlamına gelebilir. Tehlike onu gergin ve asabi yapar. Erkek taraf ne olup bittiğinden herzamanki gibi bihaberdir, niye kavga ettiklerine bir türlü anlam veremez. )
Hermafrodit Beyin: Hmm biraz almışsın sanırım ama çok değil. Bu haftasonu beraber gym e gidip eritiriz, merak etme bebek” ( Kadın tatmin olmuştur, uzatmaya gerek duymaz. Hem zaten kendi aklından geçenlerde aşağı yukarı böyle bişeydir)
Klasik bir erkek sorusu:
“Benden önce kaç kişi oldu”
Feminen Beyin: Sen 2.sin! ( Aslında birincisin deyip erkeğini pohpohlamak ister, ama tabiiki yenilir bi yalan değildir. En iyisi 2. demektir. Hem erkeğin gururu fazla zarar görmemiş olur, hem de kadın çok kaşar görünmemiş olur. İnanır mı erkek peki buna? Valla yakın çevremde inanmak isteyenleri gördüm. Bir tür danışıklı dövüş gibi yaniJ Ama genelde inanmadıklarını varsayıyorum bu da ilişki için zedeleyici oluyor, güven eksikliği yaratıyor.)
Maskülen Beyin: Ne bileyim 50 filan olmuştur herhalde ( Maskülen beyinli kadınlar bu soruya genelde dürüstçe cevap verirler. Çünkü onlara göre erkek yapıyor ve bundan gurur duyuyorsa, kadın da gayet rahatlıkla yapabilir. Bu erkek kadın meselesi değil, ihtiyaç meselesidir. Erkek bu tür bir cevap karşısında genelde kendini ezik hisseder. Egosu devreye girmiştir. Hemen diğer hayali erkeklerle bir kıyas yapmaya başlar kendince ve bu durum onu sinirlendirir. Bu kadın da demek ki her önüne gelenle yatağa giriyordur, güvenilmez olduğuna karar verir. Hemen kafasında yaptığı sınıflamada, sözkonusu kadınla çok çok harika bir ilişkileri olsa ve iyi anlaşsalar bile, kızcağız sadece yatılacak kadınlar sınıfına giriverir. )
Hermafrodit Beyin: “Senin ki kadar çok olmamıştır herhalde deyip” gülümser ve konuyu kapatır. (Ne yalan söylemiştir ne de güvensizlik yaratacak birşey yapmıştır. Her iki düşünce yapısının karışımıyla verdiği akıllıca cevapla erkeğin egosunda herhangi bir tahribat oluşturmamış, onu karşısına almamıştır. Yalan da söylemediği için erkeğin güveni ve ilgisi devam etmektedir.)
Klasik bir kadın sorusu:
"Ne düşünüyorsun?"
Feminen Beyin: Kız arkadaşı sormuşsa aklından geçenleri bir bir anlatır en ince ayrıntısına kadar. Sevgilisi sormuşsa işler değişir. O zaman bunu bir fırsat olarak değerlendirir, ilişkimiz nereye gidiyordan girip, tatil planları yapmaya, saçının renginden tekrar girip, adamın annesi hakkında kısa bir dedikoduya kadar gidebilir. Erkekseniz bu soruyu bir kadına sormak kesinlikle tehlikelidir. Cevabın ne geleceğini asla tahmin edemezsiniz.
Maskülen Beyin: İnanın erkeklerin tam manasıyla dürüst olmasını bir kadın asla kaldıramazdı. Gelin muhtemel düşüncelerine bir bakalım:
1. "Viski mi içsem biraya devam mı?"
2. "Bu akşam maçı kimde izlesek ki?"
3. "Benim arabanın üst modeli kaça satılıyordur bu aralar?"
4. "Playstation turnuvası mı yapsak bi daha acaba"
5. "Hiçbirşey"
Kadının cevap beklentisi şudur: “Senin ne kadar harika ve sıradışı bir kadın olduğunu” ( Erkekler gerçek düşüncelerini ortaya dökmekten korktukları için genelde bu soruya anlamsız bir cevap verirler ve yine tartışma başlarJ)
Hermafrodit Beyin: Aslında maç sonuçlarını düşünüyordum. Bir de güzel filmler gelmiş mi diye bir baksak mı? ( Evet yine dürüstce cevap verdi ama karşısındakinin de kalbini kırmamış oldu. Verdiği mesaj, maçı düşünüyorum ama seninle de plan yaparak hala aklımda olduğunu sana hatırlatıyorum. )
Klasik bir erkek sorusu:
"Akşam ne yapmak istersin?"
Feminen Beyin: Benim için farketmez (Aslında söylemek istediği “senin çoktan birşeyler planlamış olman gerekirdi!”. Bu tür bir soru feminen beyinli bir kadını sinirlendirir. Çünkü o, plan yapmayı bilen, onu şaşırtabilen, kontrolü elinde tutan erkekleri sevmektedir. Erkek bu sorusuyla direk 1-0 başlamıştır. Artık ağzıyla kuş tutsa da o gece kadını memnun etmesi pek mümkün değildir)
Maskülen Beyin: Şu yeni açılan pub a gidelim, pek popüler şuarlar ( Maskülen beyinli yani daha mantıklı ve biraz da bencilce düşünen bir kadın direk nereye gitmek istediğini söyler. Bu tür bir talep erkeği rahatlatsa da, maddi anlamda zor durumda bırakabilir ya da bu kadar talepkar olması canını sıkabilir. Görüldüğü üzere gidilecek yerin kararlaştırılmamış olması bile gerginliğe ya da yanlış anlamalara neden olabilir.)
Hermafrodit Beyin: Aslında davet senden geldiğine göre senin daha önceden belirlemiş olmanı tercih ederdim. Ama illaha fikrimi sormak istiyorsan hafif birşeyler yiyebileceğimiz bir yeri tercih edebilirim. ( Kesinlikle yine akıllıca bir cevap. Mantıklı, dürüst ama empati kurmuş, son tercihi yine erkeğe bırakarak egosunu, ya da o anki maddi manevi durumunu zedelemiyor)
Aynen bu şekilde, muhtemel sorulara muhtemel cevaplar uzayıp gidebilir. Ben ilişki uzmanı değilim elbet, dediğim gibi “ben bilirim” gibi bir iddiam da yok. Yıllarca etrafımdaki sevgili ve arkadaşlık ilişkilerini gözlemleyerek ve kendi tecrübelerimden de yapmış olduğum çıkarımlarla bu sonuçlara vardım. Hooop diye beynimizin cinsiyetini değiştiremiyoruz tabiiki ama en azından biraz çaba sanki ikili ilişkilerimizde kendimizi daha iyi hissetmemizi sağlayacak gibi.
Sizin beyninizin cinsiyetinden ne haber ;)
 
;